Atheist

Malam tadi buka facebook kejap sambil dengar buzz-dont know man. Ye lah suara min kyung hoon merdu sangat (ternyata aku macam minat rock ballad)

Pastu tiba tiba scroll down wall fb tu terbaca yang melayu yang dahulu kononnya islam sudah menjadi seorang atheist atau yang dia kata --> dia takde agama

Dia kata yang dia percaya adanya kewujudan tuhan (iaitu Allah) dan Rasul (Nabi Muhammad SAW)

dia sambung; yang sebelum dia menjadi seorang yang tiada agama,  dahulunya dia seorang pendakwah islam (bagi aku ni statement paling kelakar)

Dia marah orang bash (of course) siap tulis nama lain pula. Basically family dia tak tahu yang dia dah jadi macam ni.

Aku tak paham satu benda. Atheist ni apa sebenarnya? Orang yang tak percaya agama ke atau tak percaya ada tuhan?

If dia kata dia percaya tuhan tu ada (Allah)  dan Nabi, basically dia sebenarnya masih ada agama. Yang duk ngaku kau takdak agama tu kenapa? Hmm rasanya time agama masa sekolah dulu ni tido kut.

Bagi aku la, dia sebenarnya cari alasan taknak laksanakan apa yang ajaran Islam suruh. Mungkin dia rasa solat puasa segala benda tu tak bagi manfaat kut. Hmm mungkin.

Tak berani pula dia kata takdak tuhan (yela kan ngaku dah takde agama)

Takut kena panah petir ke bang oi

Allah bagi cash je bang

Hang tunggu je

No comments: